PDA

View Full Version : Speciale gsm voor moslims vanaf volgende week te koop


ewold
12 september 2005, 20:26
Moslims kunnen vanaf volgende week een geheel op de islam gerichte mobiele telefoon aanschaffen. Het zogeheten islamobieltje roept op tot gebed, geeft de richting van Mekka aan en bevat de complete tekst van de koran. De telefoon is geïntroduceerd in het Midden-Oosten en Maleisië en is daar volgens fabrikant Ilkone een succes.

"Het model dat volgende week te koop is, is al enigszins verouderd en daarom vooral geschikt voor de eerste en tweede generatie moslims", zegt Peter Suyk, de directeur van het Amsterdamse telecombedrijf Elbara, verdeler van de telefoon in Europa. Het ontbreken van bijvoorbeeld een camera en mp3-speler maakt het apparaat minder interessant voor jonge moslims. Elbara wil daarom binnenkort een modernere versie op de markt brengen.

Theoloog Mohammed Ajouaou verwacht dat de telefoon een succes wordt. "Doordat het mobieltje Gods woord bevat, zal het beschouwd worden als een gezegend apparaat dat kracht geeft."

Samcom Electronics, de fabrikant, is een bedrijf uit Dubai. De naam van de gsm, Ilkone, betekent zoveel als "universum" in het Arabisch.

De i800 is verkrijbaar in vier uitvoeringen: zilver, goud, blauw en wit. Hij heeft zes specifieke functies voor moslims. De complete tekst van de koran zit er in. Met Qibla kan je van overal ter wereld zien waar Mekka ligt. De gsm roept vijf keer per dag op tot gebed op de juiste tijden (automatic full azan voice-functie voor onder andere Mekka, Caïro en Medina). 40 minuten voor elk gebed (of azan) schakelt de telefoon zichzelf automatisch over in vibration mode. Verder heeft de i800 een Ramadankalender met automatisch alarm voor sohour, imsak en iftar aan boord en een Hijri-kalender (die Westerse kalender omrekent naar Islamkalender en omgekeerd).

Eigenlijk had hij al in juni in de winkels moeten liggen, maar de ontwikkeling van de software heeft langer geduurd dan gepland.

Het mobieltje is vooral geschikt voor soennieten. „De trilstand duurt veertig minuten”, zegt Suyk, „de tijd die soennitische moslims uittrekken voor het gebed, maar sjiieten bidden op andere tijden en korter.” Daarom ontwikkelt Elbara ook een sjiitische variant. De Ilkone zal vanaf 19 september voor 289 euro verkocht worden.

http://www.hln.be/hln/artikels/foto/large_65294.jpg

ewold
12 september 2005, 20:26
mja, wa ze zo allemaal niet bedenken om toch maar te kunnen verkopen als ist maar da ze ne wekker hebben wanneer ze hun matteke moeten leggen en bidden :D

17 oktober 2005, 16:24
muhaha, you got to be kiddin me..

noangelhonestly
17 oktober 2005, 16:30
lols :lol:
zou het ook zeggen waar en wanneer ze dubbel moeten parkeren??