PDA

View Full Version : Vanaf 15 november nieuwe keuring voor tweedehandswagens


vr6fahrer
10 november 2006, 14:55
Nieuws heet van de naald:

Wie zijn wagen of lichte vrachtwagen verkoopt moet vanaf 15 november naast de gewone technische keuring ook een uitgebreide tweedehandskeuring laten uitvoeren.

Daarbij wordt de wagen op 80 extra kwaliteitspunten gecontroleerd. Zo krijgt de koper niet enkel een zicht op de veiligheid van de wagen, maar ook op de kwaliteit ervan. De keuring is twee maanden geldig.

De vaststellingen van de controle komen terecht in een tweedehandsrapport. Dat kan bijvoorbeeld informatie bevatten over de staat van de banden en lichten, maar ook over een eventueel ongeval of fraude met de kilometerteller. Het verslag is louter informatief en er is geen verplichting tot herstelling of verbetering van het voertuig.

bron: www.gva.be (http://www.gva.be)Op 28 april 2006 verscheen het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan auto’s, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, gewijzigd door het koninklijk besluit van 05 augustus 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 26 april 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

Ingevolge dit koningkijk besluit wordt de zogenaamde ‘tweedehandskeuring’ ingevoerd.

Dit koninklijk besluit treedt in werking op 15 november 2006.--------------------------------------------------------------------------------

Alvorens

een personenauto;
een auto voor dubbel gebruik;
een minibus;
een kampeervoertuig;
een trekker met een maximale massa kleiner of gelijk aan 3.500 kg;
een lichte vrachtauto met een maximale massa kleiner of gelijk aan 3.500 kg;
een lijkauto,
kan ingeschreven worden op naam van een andere titularis(*), moet het voertuig naast een volledige keuring, ook onderworpen worden aan een bijkomende keuring. Tijdens deze bijkomende keuring worden een aantal elementen met betrekking tot de algemene staat van het voertuig gecontroleerd.

Ter gelegenheid van deze bijkomende keuring wordt een tweedehandsrapport opgesteld, hetgeen 2 maand geldig is. Aan de hand van dit tweedehandsrapport krijgt de nieuwe eigenaar een beter beeld van het voertuig dat hij wenst aan te kopen of in te schrijven.

De kosten voor deze bijkomende keuring bedragen 13,5 €.

Minstens volgende punten worden, naast een volledige keuring van het voertuig, tijdens de bijkomende keuring gecontroleerd:

1. Algemene staat :

1. Roestvorming die de veiligheid niet beïnvloedt;
2. Sporen van ongeval/herstelling/inbraak;
3. Staat van het interieur;
4. Waterinsijpeling;

2. On Board Diagnostics (indien mogelijk) :

1. EOBD;
2. Actieve veiligheidselementen;
3. Passieve veiligheidselementen;

3. Mechanische onderdelen :

1. Alternator;
2. Aandrijfriemen;
3. Carburatie/injectie/dieselinjectie;
4. Koppeling;
5. Motor;
6. Startmotor;
7. Overbrenging;
8. Versnellingsbak;

4. Bekledingsonderdelen :

1. Bumpers;
2. Deksels;
3. Deuren;
4. Motorkap;
5. Spatborden;
6. Spoilers;

5. Lichten :

1. Koplampsproeiers en -wissers;
2. Mistlichten vooraan;

6. Uitrustingen :

1. Airconditioning;
2. Bediening ruiten;
3. Binnenbedieningen;
4. Brandblusapparaat;
5. Huls voor veiligheidsbouten;
6. Centrale vergrendeling;
7. Gevarendriehoek;
8. Instrumentenbord;
9. Krik;
10. Open dak;
11. Reservewiel;
12. Ventilatie;
13. Verbandkist;
14. Verwarming;
15. Wieldeksels;
16. Wielsleutel.


--------------------------------------------------------------------------------

(*) Deze bepaling is niet van toepassing indien de nieuwe titularis de andere echtgenoot of de andere wettelijk samenwonende van de vorige titularis is of één van hun kinderen. In dit geval wordt geen keuring uitgevoerd indien de toekomstige titularis de intentie heeft de oude kentekenplaat op zijn naam over te brengen; indien hij deze overdracht niet wenst, wordt enkel een administratieve keuring vóór de inschrijving uitgevoerd.

bron: www.wegcode.be (http://www.wegcode.be)


Een goede zaak denk ik....
Greetz Dries

DiGiTiZ
10 november 2006, 15:16
Een goei zaak, hmm, ja mischien wel. maar het word er allemaal niet simpeler op hé. als ge al die autokeuring wetgevingen afdrukt kunt ge uwe living dermee behangen :twisted: